Astım Hastalığı Nedir

Sıklıkla öksürüğün eşlik ettiği ve özellikle gece ortaya çıkan ataklarla seyreden nefes darlığının olduğu hastalığa astım denir. Astım çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Nerdeyse her yedi çocuktan birinde astım hastalığı vardır.  Çocuklarda genelde alerjik bronşit veya alerjik astım ismi kullanılmaktadır. Bunun asıl nedeni çocuklarda astımın %90 nedeni alerji olmasındandır. 

Astım uzun süreli akciğer hastalığıdır. Akciğerlere havanın taşınmasını sağlayan tüplere bronş denir. Akciğerlerdeki bronşlarda inflamasyon dediğimiz bir iltihaplanma vardır. Bu iltihaplanmadan dolayı bronşlarda daralma olur. Bronşlarda daralma nedeniyle akciğerlerde aşırı bir hassasiyet vardır. Ayrıca bu daralmadan dolayı fazla miktarda balgam oluşur ve bu balgamı çıkarmak zorlaşır. Bu olaylar sonucunda sık öksürük, akciğerde hırıltı ve bazen de nefes sıkışıklığı belirtileri ortaya çıkar.

Astımdan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Ancak astım belirtilerini kontrol etmek mümkündür. Astımlı çocuklarda zaman içinde rahatlama görülebilir. Çünkü çocukların akciğerleri 18 yaşına kadar gelişim içindedir. Bağışıklık sistemi 12 yaşına kadar değişim içindedir. Bu nedenlerle çocuklar yetişkinlere göre daha şanslıdır.

Astım belirtileri olan birçok çocukta aslında astım olmayabilir. Bu nedenle astım belirtileri olan bir çocukta ilk yapılması gereken doğru teşhisin konulmasıdır.

Alerji Uzmanları yeni adıyla İmmünoloji ve Alerji hastalıkları Uzmanları 18 yaşından büyüklerde astım teşhis ve tedavisinde özel eğitim almış uzmanlardır.

Çocuk Alerji Uzmanları yeni adıyla Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanları 18 yaşından küçük olan çocuklardaki astım hastalığı konusunda özel eğitim almış uzmanlardır.

Doğru teşhis ve uygun bir tedavi ile astım hastalığı olanların şikayetleri kontrol edilebilir ve normal aktivitelerde bulunabilirler

Sonuç olarak çocuklarda astım hastalığından şüphe varsa çocuk alerji uzmanına, 18 yaşından büyüklerde astım ğüphesi varsa yetişkin alerji uzmanına başvurmakta fayda vardır.

Astım Belirtileri

Astımın en önemli belirtileri;

-Öksürük

-Akciğerde hırıltı

-Nefes darlığı

-Göğüste sıkışma

Astımın en önemli belirtisi öksürüktür. Astım öksürüğünün bazı özellikleri vardır;

-Astım öksürüğü geceleri daha yoğun olur.

-Astım öksürüğü gece uykudan kaldırabilir.

– Astım öksürüğü sabah uyanınca daha çok olur.

-Astımlılarda koşunca veya terleyince öksürük olabilir.

-Her grip akciğerlere iner ve öksürük yapar

Gribal enfeksiyon sonrası 2 haftadan uzun süren öksürük olur. Her grip sonrası öksürük olur.

-Okula başlayınca öksürük kesilmek bilmez.

Çocuklarda genellikle kreş veya okula başlayınca öksürükler sıklaşır. Çünkü okulla birlikte sık sık grip olurlar ve her grip genelde öksürükle devam eder. Öksürük uzun sürer.

-Astımlıların akciğerleri çok hassastır.

Bu nedenle kokulardan çok etkilenirler. Sigara dumanından çok etkilenirler. Hatta evde parfümlü çamaşır yıkanması, evin boyanması öksürük yapar.

Nefes sıkışması ve akciğerde hırıltı

-Öksürük dışında astımın bir diğer belirtileri de nefes sıkışması ve akciğerde hırlama sesinin duyulmasıdır. Bazen öksürükle birlikte nefes sıkışması ve akciğerde hırlama da olabilir.

-Sonuç olarak sık sık sık öksürük oluyorsa, bazen nefes sıkışması, akciğerde hırlama oluyorsa astımdan şüphelenmek gerekir.

Astım belirtileri 18 yaşından küçüklerde oluyorsa bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır. Çünkü çocuk alerji uzmanları çocuklarda görülen astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim alarak çocuk alerji uzmanlık diploması olan aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan doktorlardır.

18 yaşından büyüklerde astım belirtileri varsa Yetişkin Alerji Uzmanları veya Göğüs Hastalıkları Uzmanları tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.