Astımda İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astımda İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astım, sık görülen bir hastalıktır. Öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi başlıca belirtileri olan astım, çocuklarda da yetişkinlerde de görülebilen ve genellikle alerjik olan bir hastalıktır. Uzun süre devam edebilen astımda çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Astımda ilaç tedavisi yöntemleri arasında;

-korunma tedavisi,

-alerji aşısı, tamamlayıcı tedavi,

-eğitim ve ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanır. Korunma tedavisinde astıma neden olan tetikleyicilerden uzak durmak gerekir. İlaç tedavisinde de rahatlatıcı ve iyileştirici ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisinde doktorunuzun vereceği ilaçlar, yaşınız, belirtileriniz ve tetikleyicilerinize göre birtakım durumlara bağlıdır. Önleyici kontrol ilaçları, solunum yolarınızda neden olan iltihabı azaltır ve hava yollarınızı açar. Genellikle günlük alınan uzun süreli ilaçlar astım tedavisinde kullanılan en önemli tedavilerden biridir. Bu ilaçlar astımınızı günlük olarak kontrol altından tutar; astım krizi geçirme olasılığınızı azaltır. Alerji uzmanınız durumunuzu değerlendirerek sizin için en uygun ilacı reçete edecektir. Astımın iyileştirici tedavisinde; kortizon içeren ve içermeyen ilaçlar bulunur. Bu tedavi yönteminde astımın akciğerinize verdiği zarar düzeltilir. Uzun süreli kullanılan bu ilaçların doz ayarlaması doktorunuzun belirttiği gibi olmalıdır. Alerjik astım tedavisinde alerji aşısı tedavisi de etkili yöntemler arasındadır.

Alerjik Astım Tedavisinde Alerji Aşısı

Alerji aşısı tedavisinin mutlaka bir alerji uzmanı tarafından yapılması gereklidir. Alerji uzmanları alerjik astım konusunda net teşhis ve tedavi uygulaması yapabilecek en yetkili uzmanlardır. Alerji aşısı tedavisi özellikle çocuklarda etkili bir tedavi yöntemidir. Bu aşılar, dilaltı ve cilt altı enjeksiyon olmak üzere iki çeşittir. Dilaltı aşısı; damla, sprey ve tablet aşı olmak üzere kendi içinde üçe ayrılır. Dilaltı sprey aşısı 3 yaşından büyük çocuklara uygulanabilir. Dilaltı damla aşısı, tablet ve cilt altı aşıları ise 5 yaşından büyük kişilerde uygulanabilir. Dilaltı aşılarının yan etkileri çok azdır. Alerji aşıları, astıma neden olan alerjenlere vücudunuzu alıştırmayı hedefler. Vücudunuz alerjen maddeye alışır ise bu alerjen ile karşılaştığında büyük tepkiler vermeyecekler. Alerji aşı tedavisi uzun sürebilir. Bu aşılar, ilaç kullanma durumunu en aza indirebilir hatta ilaç kullanma durumunu ortadan kaldırabilir.

Sonuç olarak;

-Astımda doğru teşhis, doğru tedavinin kapısını açar.

-Astım tedavisinde izlenebilecek çeşitli yollar vardır.

-Alerji uzmanınız mevcut durumunuza göre bir tedavi uygulayacaktır.

-Astımda kullanılan ilaç ve kullanım şekli oldukça önemli olmaktadır.