Astım tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda astım tedavisi t türdür. Korunma, ilaç tedavisi ve alerji aşı tedavisi ve eğitim.

Astımda korunma tedavisi

Korunma tedavisinde astıma neden olan ve testpit edilen alerjenden kaçınmadır. Örneğin ev tozu mite alerjisi olan bir çocukta mite alerjisine karşı önlemler alınır.  Polen alerjisi alerjisi olanlara polenlere karşı önemlemler alınır. Tetikleyici faktörlerden kaçınılır. Örneğin keskin parfüm, keskin kokulu temizlik malzemelerinden kaçınılır.  Evde sigara içilmesi yasaklanır.

Astımda ilaç tedavisi

İlaç tedavisi rahtalatıcı tedavi ve iyileştirici tedavi olarak iki tür ilaç tedavisi vardır. Rahatlatıcı ilaçlar bronşları genişleterek öksürük rahatlatır. Öksürük rahatlayıca kesilir.

İyileştirici ilaçlar ise akciğerde gelişen hasarlı bronş mukozasını düzeltir. Uzun sureli tedavidir. Kortizonlu sprey ilaçlar ve kortizonsuz olan ilaçalr vardır. Kortizonlu ilaçlar sprey şeklinde ve toz şeklinde olabilmektedir. Nefes yoluyla alınır.

Kortizonsuz olanlar ise 6 aydan 5 yaşına kadar gıdalarla veya çiğneme tableti şeklinde uygulanır. 5 yaşından 14 yaşına kadar çiğneme tableti ve 14 yaşından sonra yutma tablet olarak kullanılabilir. Genelde akşamları kullanılır.

Astım ilaçlarından özellikle sprey olanları çocuklarda doğrudan ağza uygulanmaz. Hazne denilen solunum aparatları yardımı ile uygulanır. Doğrudan ağza sıkılması ağızda aft yapması bakımından çok faydası olmayacaktır.

Astımda alerji aşıları

Alerji aşıları ise alerjiye bağlı astımlı olanlarda kullanılır. Dil altı sprey ve cilt altı enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. Yakın zamanda dil altı tablet aşılar da kullanıma başlanacaktır. Diltı aşılar 3 yaşından sonra uygulanır ve en az 3 yıl süreyle uygulanır. Cilt altı enjeksiyon aşılar ise 5 yaşından sonra uygulanabilir ve en az 3 yıl süreyle uygulanır. Aşı tedavisi astım tedavisinde faydalı olur. İlaç gereksinimini azaltır.

Astımda çocuk alerji uzmanı

Çocuklarda alerji aşıları konusunda eğitim almış tek uzmanlık alanı çocuk alerji uzmanlarıdır. Bu nedenle alerji aşı tedavisi kararının ve izleminin çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir