Astımlı Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Astımlı Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Dengeli beslenmenin bedeni ve zihni güçlü ve sağlıklı tuttuğu yadsınamaz bir gerçek. Doğru besinleri yemek, bağışıklık sistemini destekler ve sağlığı hatta akciğer sağlığını geliştirebilir. Beslenme listesindeki doğru besinler, daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilir. Astımlı çocuklar için belirli bir diyetin astım ataklarının sıklığı ya da şiddeti üzerinde etkisi olduğuna dair kesin kanıtlar henüz yoktur. Ancak taze, besleyici yiyecekler yemek genel sağlığınızı ve astım belirtilerinizi iyileştirmede yardımcı olabilir. Bazı araştırmalara göre işlenmiş yiyeceklerin sık tüketilmesi son yıllardaki astım vakalarında yaşanan artış ile ilintili olabileceğini ortaya koymuştur. Obezite durumu astımın artmasına sebep olan etmenlerden biri. Bu sebeple kilo kontrolü yapmak ve sağlıklı, besleyici yiyecekler tüketmek oldukça önemlidir. Birkaç örnek vermek gerekirse:

D Vitamini: D vitamini, bağışıklık sistemi tepkilerini arttırmada önemli bir rol oynar ve hava yolu iltihabını azaltmaya yardımcı olur. Düşük D vitamini seviyeleri yetişkinlerde ve çocuklarda astım krizi ile ilişkilendirilmiştir. D vitamini besin kaynakları; portakal suyu, somon, yumurta gibi besinler.

E Vitamini: E vitamini, hırıltı, öksürük gibi bazı belirtilerin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir. Badem, lahana, brokoli, fındık gibi besinler E vitamini bakımından zengin içerikli besinlerdir.

Magnezyum: Yapılan bazı araştırmalara göre düşük magnezyum seviyelerine sahip çocukların düşük akciğer akışı ve hacmine sahip olduğunu buldu. Magnezyum yönünden zengin yiyecekler; ıspanak, kabak çekirdeği, somon…

Sülfitlerden kaçının: Sülfitler, bazı insanlarda astım belirtilerini tetikleyebilir. Koruyucu olarak kullanılan sülfitler, kuru meyvelerde, turşularda, şişelenmiş limon suyu gibi besinlerde bulunur.

Taze meyve ve sebzelerin sağlığın üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Sebze ve meyve tüketimine küçük yaşlardan itibaren özen göstermeniz çocuğunuzun beslenmesi ve sağlığı için çok önemlidir. Özellikle elma ve muzun astım üzerinde olumlu etkisinin olabileceğine yönelik çalışmalar mevcut.  Yeterli miktarda Omega 3 alımına özen gösterin. Ayçiçeği, mısır, soya, pamuk ve margarin gibi Omega 6 içeren yağları tüketmemeye çalışın. Çocuklarınızın balık tüketmesini sağlayın. Çocuğunuza bol bol su içirin. Kaynak suların içilmesi daha faydalı olacaktır. Kontrollü ve düzgün beslenmek astım belirtilerinizi azaltabilir ancak bunun yanı sıra sağlıklı bir yaşamın kapılarını da aralar.