Astım riskini artıran nedenler astıma neden olan nedenlere bakıldığında anlaşılabilir. Astım nedenlerinden en önemlisi genetik olduğu için ailesinde astım hastalığı veya alerjil bir hastalık olanlarda astım gelişme riski daha yüksektir.
Ailesinde astım veya alerjik hastalık olanlarda astım hastalığı sıktır
Anne, baba veya kardeşte veya yakın akrabalarında alerjik hastalık olanlarda astım hastalığı gelişme riski daha yüksektir.
Erkek çocuklarda astım riski daha yüksektir
14 yaşından küçük erkek çocuklarında bronşlar daha dar olması nedeniyle astım hastalığı riski daha yüksektir. 14 yaşından sonra ise bu oran aynıdır.
Alerjenlerle teması fazla olanlarda astım riski daha yüksektir
Deniz kenarı olan şehirlerde yaşayanlardan ev tozu akar ile teması fazla olanlarda, deniz kenarında olmayan şehirlerde yaşayanlardan polenlerle teması fazla olanlarda, evinde evcil hayvan besleyenlerde astım hastalığı gelişme riski daha yüksektir. Alerjenlerle fazla temas astım hastalığı gelişme riskini artırır.
Astım riskini artıran nedenler arasında enfeksiyonlar da vardır
Özellikle küçük yaşta RSV, metapnöomovirus, bocavirus ile karşılaşan çocuklarda astım hastalığı riski daha yüksektir.
Obezite olanlarda astım hastalığı daha sık görülür
Obezite olanlarda astım hastalığı riskinin daha yüksek olmasının sebebi yağ hücrelerinden salınan bazı maddelerin astım hastalığı riskini artırmasıdır. Aynı zamanda yağların bronşlarda mekanik bir daralma yapması sonucu bronşlarda aşırı bir hassasiyet olması nedeniyledir.
Hava kirliliği astım riskini artırır
Hava kirliliği olan, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan veya okula giden çocuklarda, evde sigara içilen yerlerde yaşayanlarda astım hastalığı gelişme riski daha yüksektir.
Erken doğan ve düşük kilolu çocuklarda astım riski yüksektir
Özellikle erken doğan ve 2500 gr altında doğan çocuklarda astım hastalığı riski yüksektir.
Gereksiz antibiyotik kullanımı astıma neden oluyor
Gereksiz antibiyotik kullanmak bağışıklık sisteminin gelişmesini engelliyor. Bu da alerjik hastalıkların gelişmesine neden oluyor.
Hijyen astım riskini artırıyor
Bakterilerle geç karşılaşma astıma neden olabiliyor. Çünkü erken bakterilerle karşılaşmak erken endotoksinle karşılaşmaya neden oluyor. Bunun sonucu olarak bağışıklık sistemi daha kuvvetli oluyor ve alerjik hastalıklardan engelliyor.