Astım Belirtileri Varsa Ne Yapmalıyım

Astım hastalığının belirtilerinin en önemlileri öksürük, nefes sıkışması ve akciğerde hırıltı duyulmasıdır. Astım belirtileri varsa bu belirtilerin astım hastalığına bağlı mı yoksa başka bir nedene mi bağlı olduğu belirlenmelidir. Bunun için de bir doktora başvurulmalıdır.

Astım Hastalığının Belirtileri

En sık görüleni öksürüktür. Sık sık öksürük olur. Özellikle gece uykudan kaldıran öksürük olabilir. Sabah kalkar kalkmaz gün öksürükle başlar. Öksürükler genelde geceleri daha çok olur. Balgam çıkaracakmış gibi peş peşe boğulur gibi öksürük görülür. Bazen yapışkan bir balgam çıkarılır.

Egzersizle öksürük ve nefes sıkışması olabilir

Koşma, merdiven çıkma, oyun oynama gibi herhangi bir egzersiz sonrası öksürük veya akciğerde sıkışma görülebilir. Özellikle egzersiz bittikten sonra belirtiler görülür.

Okula başlamayla birlikte öksürükler artar

Okulun başlanmasıyla birlikte sık sık öksürükler ortaya çıkar. Çünkü okulun başlamasıyla gribal enfeksiyonlar sık görülmeye başlar. Gribal enfeksiyonlar astım hastalığı olanlarda en sık tetikleyici faktördür. Gribal enfeksiyonlar öksürükleri başlatır ve uzun sürmeye eğilimlidir. Genelde 2-3 hafta sürer. Her grip sonrası öksürük olmaya eğilimlidir.

Kokulara karşı hassasiyet vardır

Evde temizlik malzemesi kokulu olanları tercih ediliyorsa temizlik sonrası öksürük ve nefes sıkışması gelişebilir. Keskin kokulu parfüm de öksürük ve nefes sıkışması yapabilir. Evin boyanması da öksürük yapabilir. Çünkü astım hastalığı olanlar kokulara karşı çok hassastır. Kokuları kolay alırlar.

Astım Hastalığı Belirtileri Varsa Ne Yapılmalıdır?

Astım hastalığı belirtileri olan sık öksürük, nefes sıkışması, akciğerde hırıltı gibi belirtiler varsa bir doktora başvurulmalıdır. Doğru teşhis konulmadan astım ilaçları kullanılırsa uzun sure gereksiz yere astım ilaçları kullanmış oluruz. Bu nedenle bir doktora başvurup astım hastalığı olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Hangi Doktora Başvurmalıyım?

Astım hastalığı belirtileri varsa öncelikle aile hekimine veya çocuklar için çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı, yetişkinler için iç hastalıkları uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz. Doktorunuz astım hastalığı düşünüyorsa size 18 yaşından küçük çocukları çocuk alerji uzmanına, 18 yaşından büyükleri yetişkin alerji uzmanına yönlendirecektir. Çünkü çocuk alerji uzmanları 18 yaşından küçük çocuklarda astım hastalığı ve diğer alerjik hastalıklar konusunda özel eğiitim almış ve çocuk alerji uzmanı diploması alan (yeni adıyla çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı) aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Yetişkin alerji uzmanları ise 18 yaşından büyüklerde, astım hastalığı ve diğer alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış ve uzmanlık diploması alan aynı zamanda göğüs hastalıkları uzmanı veya göğüs hastalıkları uzmanı olan uzmanlardır.