Astım Ve Genetik

Astım ve genetik önemli bir konudur. Astım hastalığı her 10 kişiden birinde görülmektedir. Çocuklarda astım hastalığı neredeyse 7 çocuktan birinde görülmektedir. Astım hastalığının görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Bu artış tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devam etmektedir. Astım hastalığının kesin bir nedeni tespit edilmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etkilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Astım hastalığının gelişmesinde genetik çok önemlidir

Astımın en önemli nedeni genetik olarak bilinmektedir. Astım hastalığı genlerle çocuğa geçmektedir. Anne, baba veya kardeşten birinde astım hastalığı varsa yeni doğacak çocukta %30 ile %50 arasında astım veya diğer alerjik hastalık gelişme riski vardır. Ailede iki kişide alerjik hastalık varsa bu oran %80’e kadar yükselmektedir.

Ailede alerjik hastalık varsa astım hastalığı gelişme riski yüksektir

Anne, baba veya kardeşte veya yakın akrabalarda herhangi bir alerjik hastalık olması astım hastalığı riski artırmaktadır. Astım hastalığı yanında alerjik nezle, egzama gibi hastalıkların olması da çocukta astım hastalığı riskini artırmaktadır. Örneğin annede alerjik nezle varsa çocukta astım hastalığı görülme riski yine artar. Herhangi bir alerjik hastalık olması alerjik hastalık görülme riskini artırmaktadır.

Astım kalıtsal bir hastalıktır

Astım hastalığı genlerle taşınması nedeniyle kalıtsal bir hastalıktır.

Astım hastalığı bulaşıcı değildir

Astım hastalığı bir çocuktan diğer bir çocuğa öpmeyle veya oynamayla geçmez. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Genetik yani kalıtsal bir hastalıktır. Her ailesinde astım veya alerjik hastalık olanda astım hastalığı görülecek diye bir durum yoktur. Çevresel faktörler de etkilemektedir