Astım İçin Ne Yapmalıyım

Astım hastalığı akciğere giden hava yollarında daralma olan ve aşırı balgam oluşan bir hastalıktır. Astım hastalığı öksürük, nefes alıp vermede zorluk, akciğerde hırıltı belirtilerine neden olan bir hastalıktır. Astım hastalığı belirtileri nedeniyle günlük yaşamda etkilenmeler olur ve hayat kalitesi bozulmaya başlar.

Doğru teşhis konulmalı

Astım hastalığı teşhisi doğru konulmalıdır. Doğru teşhis konulmadığı takdirde uzun sure gereksiz yere ilaç kullanmış olursunuz. Her astım hastalığı belirtisi olanda astım hastalığı var diye bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle astım hastalığı belirtisi olanların doktora başvurması ve incelenmesi gerekir.

Astım hastalığı için hangi doktora gitmeliyim?

Astım hastalığı belirtileri varsa bir doktara başvurulması gerekir. Öncelikle aile hekiminize veya çocuk doktorunuza başvurabilirisiniz. Doktorunuz astım hastalığı düşünüyorsa 18 yaşından büyükseniz alerji uzmanı veya göğüs hastalıkları uzmanına, 18 yaşından küçük çocuk ise sizi çocuk alerji uzmanına yönlendirecektir. Çocuklarda astımın nedeni %90 oranında alerji olması nedeniyle çocuk alerji uzmanı tarafından teşhis konulması daha doğru olacaktır. Alerjinin nedeninin bulunması, alerji aşısı gerekip gerekmediği ve alerji aşısı gerekecekse çocuğa özel hangi asinın başlanacağına karar verilmesi gerekir. Çocuklarda görülen astım ve alerjik hastalıklar konusunda özel eğitim alan uzmanlar çocuk alerji uzmanlarıdır.

 Doktora giderken nelere dikkat etmeliyim?

Astım hastalığı belirtisi olanlar doktora giderken daha once yapılmış tüm tahlillerini ve daha once çekilmişse röntgen filmlerini de yanına almalıdır. Daha once yapılmış tahlillerin yeniden yapılmasına gerek olmayabilir. Bu nedenle yapılmış tahlillerin getirilmesi gerekir.

Genelde açlık ve tokluk önemli olmadığı için aç gelinmesine gerek yoktur.

Sonuç olarak astım hastalığı belirtileri varsa bir doktor tarafından incelenmelidir. Astım hastalığı düşünülüyorsa 18 yaşından küçük çocuklar çocuk alerji uzmanı, 18 yaşından büyükler ise alerji uzmanı veya göğüs hastalıkları uzmanı tarafından incelenmeli ve doğru teşhis konulmalıdır.