Çocuk alerji uzmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarından çocuk alerji uzmanlığı eğitimi (yeni adıyla Çocuk İmmünoloji ve Alerjik Hastalıkları Uzmanı) alan ve Çocuk Alerji Uzmanı belgesi almış astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış uzmanlardır.
Çocuk Alerji Uzmanı Nedir, Kime Denir?
Çocuk Alerji Uzmanları, doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda;
- Astım
- Alerjik Nezle
- Egzema ( Atopik Dermatit )
- Kontakt Dermatit
- Hışıltılı Çocuk ( Wheezing İnfant )
- Ürtiker ( Kurdeşen )
- İlaç Alerjileri
- Göz Alerjisi
- Arı ve Böcek Alerjileri
- Gıda Alerjisi
- Mesleki Alerjiler
- Herditer Anjioödem
- Anaflaksi ( Alerjik Şok ), gibi tüm alerjik hastalıklar konusuyla ilgilenirler. Bu kişiler çocuk alerjik hastalıkları konusunda eğitim almış ve tecrübeleri fazla olan çocuk alerji uzmanlarıdır.
Çocuk Alerji Uzmanı Nasıl Olunur?
Çocuk Alerji Uzmanı olmak için öncelikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmak gerekiyor. Bunun için tıp fakültesi bitirilmeli, altı yıllık tıp eğitimi sonrasında çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda ihtisas yapılması gerekmektedir. Bu süre sonucunda uzmanlık sınavında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü kazanılmış olmalıdır. 4-5 yıllık uzmanlık ihtisası sonrasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olunur. Bundan sonrasında yandal uzmanlık sınavına başvurulur. Bu sınavda çocuk alerji yandal uzmanlık alanının kazanılmasından sonra 3 yıl boyunca çocuk astımı ve alerji hastalıkları konusunda ihtisas yapılır. Bu süre sonucunda Çocuk Alerjisi Uzmanı unvanı verilir. Bu alanda çalışılması için 2 yıl zorunlu hizmet yapılır. Özet olarak Çocuk Alerji Uzmanı olmak için; 6 yıl tıp eğitimi, 4 yıl uzmanlık eğitimi ve 3 yıl yandal eğitimi sonrasında 2 yıl zorunlu hizmetle birlikte 15-16 yıl eğitim gerekmektedir.
Çocuk Alerji Uzmanına Neden Gidilir?
Doğumdan 18 yaşına kadar olan çocukta herhangi bir alerji varsa teşhis açısından bir çocuk alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Astım, alerjik nezle, besin alerjileri, kurdeşen, ürtiker, kronik ürtiker, egzama, ilaç alerjileri, arı ve böcek alerjileri, evcil hayvan alerjileri, heriditer anjioödem, kurdeşen, bağışıklık yetmezliklerinde, herhangi bir cilt alerjilerinde bir çocuk alerji uzmanına gidebilirsiniz. Teşhis konulduktan sonra Çocuk Alerji Uzmanı hastayı takip ederi Kimi zaman teşhis konulduktan sonra çocuk doktoruyla beraber çocuk alerji uzmanı birlikte hastayı takip edebilir. Çocuk alerji hastalıklarının doğru teşhisi çok önemlidir. Yanlış teşhis yapıldığında gereksiz ilaç kullanımı olabileceği gibi, teşhisin atlanması da hastalığın ilerlemesine neden olacaktır. Bu nedenle alerji hastalıkları hafife alınmamalı, bu hastalığın uzmanı olan çocuk alerji uzmanına başvurarak hastalığın atlanmasının önüne geçilmelidir.