Astım Teşhisi Nasıl Yaplılır?

Astım teşhisi için öykü çok önemlidir. Astımlılar öksürük veya nefes sıkışıklığı akciğerde hırıltı şikayetlerinden yakınırlar. Çocuklarda ise okula başlamasıyla sık tekrarlayan öksürükler, uzun süren öksürük şikayetleri olur.Öksürüğün özellikle gece olması ve bazen uykudan kaldırması, sabaha doğru olan öksürük olması, terlemeyle, egzersizle artan öksürük olması astım düşündüren belirtilerdir. Ancak bu belirtiler başka hastalıklarda veya kendi kendine düzelebilen bazı durumlarda da olabilmektedir.

Astım beliirtileri başka hastalıklarda da olur

Bizim amacımız  astım düşündüren belirtilerin astıma bağlı mı yoksa başka nedene mi bağlı olduğunu bulmaktır.

Astımda aile öyküsü önemlidir

Ailede astım ve diğer alerjik hastalıklar konusunda sorgulama yapılır.

Astım muayene bulgusu

Muayene bulgusu olmayabilir ancak öksürük sırasında akciğer dinleme bulguları olabilir.  Muayenede astım dışındaki hasytalıkların belirtileri dikkatli bir şekilde incelenir

Astımdan baçka ne olabilir?

Astım düşündüren belirtiler olan çocukların muayenesinde astım dışında astıma benzer belirti veren hastalıklar bakımından da inceleme yapılır.

Astım testleri nelerdir?

Daha sonra astım düşünülyorsa öncelikle ciltten alerji testi planlanır. Ciltten alerji testi her yaşta yapılabilmekle birlikte astım için alerji testi 1-2 yaşından sonra yapılabilir. Bu testin çocuk alerji uzmanlarınca yapılması çok önemlidir. Çünkü alerji testi  astım teşhisi ve alerji aşısı gerekliliği kararının verilmesi için önemlidir. Çocuklarda gerek alerji testi gerek alerji aşı tedavisi konusunda eğitim alan uzmanlar çocuk alerji uzmanlalrıdır. Çocuklarda astımın %90 a yakın kısmı alerjiye bağlı olduğu için her çocuğa alerji testi yapılması gerekir. Alerji testi bazı ilaçlardan etkilenebildiği için  testten 1 hafta öncesinde bazı ilçların alınmaması gerekir.

Yetişkinlerde ve 5-6 yaşın üstündeki çocuklarda ise solunum testi ve bazı nefes testleri yapılır. Gerekli durumlarda kan testleri, bağışıklık testleri, ter testi gibi bazı testler de gerekebilmektedir.

Sonuç olarak astım belirtileri olanlarda öykü, muayene bulguları, alerji testi ve gerekli testler sonucu astım olup olmadığına karar verilir. Astım teşhisinin astım ve alerjik hastalıklar konusunda eğitim almış olan çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması önemlidir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir